Tänkvärt, vardagligt, filosofiskt och underhållande vykort från våra skribenter

En samling texter och bilder från våra fantastiska skribenter. Åsikter och tankar som publiceras här är skribenternas egna och de representerar sig själva (förutom skribenten "Itsadogslife" som är vi själva). Mycket nöje!
Nu kommer värmen och solen!

För våra fyrbenta vänner kan värmen bli en plåga. Jag tänker på alla som måste ha med sig sin hund i bilen. Det är alldeles för många av oss hundägare som har sin hund i bilen och sedan parkerar den rakt i solskenet, för vi ska bara in en snabbis och handla.
Den snabbisen kan sluta illa för din hund som får sitta i bilen med sin kanske tjocka päls och alla rutorna är stängda, eller lite öppna. Värmen ökar snabbt i bilen och hunden har ingen möjlighet att komma undan.

Här är en tabell som kan vara värd att titta över

Var rädda om er i värmen!

//Maria

Valparna växer

3,4 veckan….Nu börjar det ”hända” saker i valp lådan, valparna börjar röra på sig mera, dom försöker att hoppa, skutta och låta när dom leker, dra i filtar och klättra på mamman.
Mamman som heter Secret lägger sig snällt ner så dom kan lära sig att leka med henne, hon leker med var och en. Det är min plan, att se till att hon har egen tid med varje valp. Secret låter inte valparna äta ute i valphagen, utan där lär hon dom lek och tvättar dom.

Väl inne i valplådan får valparna mat av sin mamma. Jag tycker det är en bra regel att i lådan äter dom och sover, det blir en rutin för valparna och dom lär sig snabbt.

Jag har börjat lite med ”toalett träningen”, platsen är precis utanför valplådan och jag lyfter dit valparna en och en efter maten, efter lek och när dom vaknat.

Valparna provar mer och mer att gå på sina starka ben, en del vinglar lite mer en andra, medans vissa vill hopp fram och skutta. En del har börjat att kissat och bajsat själv, det brukar ske när dom är 3 till 4 veckor.

Dom har även fått sin första avmaskning som jag alltid ger vid 3 veckors ålder och som gick jätte bra.

Valparna har börjat att känna igen mig på lukten nu när jag kommer fram till valp lådan, synen kommer mer och mer nu och även deras hörsel, det är en så spännande tid nu framöver, snart kan dom få vara med lite mer med oss i huset, men jag vill låta det gå 2 veckor till så dom har blivit lite stadigare på benen och orkar vara vakna lite längre.

Maria

Registrering av valpar

Så här går det till
Är föräldrarna renrasig och har stamtavla från Skk är dom redan godkända i Skk.
Så valparna behöver registreras och få egna stamtavlor utskrivna.
Registrering av valparna görs av uppfödaren oftast när valparna är runt 4 till 6 veckors, det är då man ser vilka tecken och färger dom får och som ska stå med i deras stam tavla och dem namn är bestämt.
Stamtavlan får man när registreringen är klar hos Svenska kennelklubben och det kan ta några veckor.
För att valparna ska få registreras så måste föräldrar paret gått igenom vissa kontroller.

För min ras som är Papillon gäller dessa regler
– en godkänd patella kontroll hos veterinären (det är en undersökning som görs på båda bakknän) Den undersökningen görs oftast vid 1 års ålder.
– Även ett DNA test skall göras(man ser vilka gener hunden har).
– Slutligen så gör vi en ögon undersökning/lysning, PRA.(utesluta näthinnesjukdom)
Dessa undersökningar måste göras och vara utan anmärkning hos både tiken och hanen innan parning

//Maria

.

Hunden och semester

Snart dags för årets sommarsemester, hur ser planerna ut för din hund?
Kan den följa med eller behöver den få stanna hemma? Det kan visa sig vara mycket att tänka på, därför har jag skrivit en liten guide och listat några punkter att ha med sig i ”bagaget”.

Om hunden följer med på t.ex. bilsemestern, tänk då på att;
– Hunden bör alltid ha tillgång till vatten och rastas med jämna mellanrum.
– Om hunden är stressad eller åksjuk kan lugnande feromoner hjälpa, finns att köpa på apotek eller i din närmaste djurbutik.
– Det blir fort bli extremt varmt i en bil så lämna aldrig hunden utan tillsyn.
– Se till att hunden är säkrad vid en eventuell inbromsning genom att använda en transportbur eller säkerhetsbälte som är anpassat för hundar. Om hunden transporteras i kombiutrymmet, ha god uppsyn!

Om du väljer att ha din hund hos en hundvakt, tänk då på att informera om din hunds viktiga rutiner.
– Vilka tider hunden ska den utfodras
– Vad gäller vid rastning, hur ofta behöver hunden gå ut och hur länge?
– Kan hunden vara själv hemma hos hundvakten och i så fall hur länge?
– Eventuella problem som hundvakten bör känna till och kunna hantera, som tex hundmöten mm
– Lämna med viktiga uppgifter till t.ex. försäkringsbolag samt veterinär (om något skulle hända).

Kanske ett hundpensionat blir er lösning?
Det finns många olika varianter av pensionat, fundera på vad som passar just dig och din hund bäst? Välj det som verkligen känns rätt!

Vilka aktiviteter finns tillgängliga? Hur kommer en normal dag att se ut för din hund?

När du väl valt pensionat, undersök och kolla upp recensioner om möjligt. Låter det som att det stället passar just din hund?
Vilka regler gäller på pensionatet? T.ex. nödvändiga vaccinationer och din hunds försäkring?

Njut av en underbar semester!

Min hund morrar åt mig, och det är okej

Ila har ett beteende som många anser vara ett problem, och som jag också har sett som något negativt, hon kan morra om man klappar henne när hon sover.
Hon är faktiskt inte särskilt gosig i det stora hela, eller, hon är hur gosig som helst när det passar henne. Men hon är inte den som ligger på en som ett plåster och tigger klappar så fort man sätter sig ner. Det händer ett par gånger i veckan att hon kommer och lägger sig hos mig i soffan eller ligger i sin bädd i hörnet av soffan och kräver gos. Då ligger hon och sparkar och bjäfsar (skäller utan ljud) tills någon kommer och kliar henne på magen.
Men om man gosar med henne när hon inte är sugen kan hon morra.
Jag har alltid respekterat henne när hon säger ifrån. Hon är inte bekväm i situationen och har inget annat sätt att säga det på än på det enda sätt en hund gör, genom att morra.
Jag är glad att min hund har en sådan tillit och kommunikation att hon känner att kan säga nej och att det är värt att säga nej. Hon vet att jag kommer att lyssna och att respektera det hon förmedlar.
Om det är något som måste utföras som att vaccineras, klippa klor eller annan hantering har hon aldrig morrat, men visar tydligt att hon inte är helt bekväm i situationen.
Genom pedagogiskt förberedande arbete vet hon nu vad som väntar och har inga problem vid dessa pressade situationer.
Genom att tänka mig in i Ilas situation och synvinkel blir det lite jobbigare för mig på kort sikt då jag måste arbeta med de problem som vi har i umgänget och tilliten. Men på lång sikt har vi allt att vinna på det, hon vet att hon alltid kan säga sitt hjärtas ord och att hon är trygg i mina händer!
Om du ändrar hur du ser på saker, förändras de saker du ser!