Hund sväljer hela tiden

Om du är en stolt hundägare och märker att din fyrbenta vän sväljer mycket oftare än vanligt, kan det vara orsak till oro. Hundar är fantastiska och lojala sällskapsdjur, men ibland kan deras beteende vara förvirrande. I den här artikeln kommer vi att utforska varför din hund sväljer hela tiden och vad du kan göra åt det.

Varför sväljer hundar så mycket?

Din hund sväljer av olika anledningar, och det är viktigt att förstå att det inte alltid är ett tecken på något allvarligt. Här är några möjliga orsaker:

 • Törst: Precis som människor kan hundar känna törst och sväljer för att hålla sin slemhinna fuktig.
 • Nervositet eller ångest: Hundar kan svälja mer när de är nervösa eller oroliga. Det kan vara ett sätt att hantera stress.
 • Förväntan: Vissa hundar sväljer mer när de förväntar sig något gott, som en godbit eller en promenad.
 • Matrester eller obehag: Om din hund har matrester fast i tandköttet eller en irriterande hals, kan de svälja oftare för att försöka lindra obehaget.

Hur kan du hjälpa din hund?

Om du oroar dig över att din hund sväljer överdrivet, finns det några åtgärder du kan ta:

 1. Kontrollera tandhälsa: Se till att din hunds tänder och tandkött är friska och rena. Om det finns problem, kan detta vara en orsak till överdriven sväljning.
 2. Skapa en lugn miljö: Om din hund är nervös eller stressad, se till att de har en trygg och lugn miljö där de kan slappna av.
 3. Vatten: Se till att din hund alltid har tillgång till friskt vatten. Det kan hjälpa till att minska överdriven sväljning om det beror på törst.
 4. Konsultera en veterinär: Om du är osäker på varför din hund sväljer så mycket eller om det finns andra symptom som oroar dig, kontakta din veterinär för rådgivning.

Jul och Hundar

Jul är en speciell tid på året, men det kan också vara en utmaning för våra fyrbenta vänner. Här är några tips för att göra julen säker och rolig för din hund:

 • Undvik choklad: Choklad är giftigt för hundar, så se till att hålla det utom räckhåll.
 • Stresshantering: Julen kan vara stressig för hundar med alla de nya intrycken. Se till att ge din hund lugn och ro när det behövs.
 • Förbättra säkerheten: Se till att juldekorationer och julklappar inte är farliga för din hund. Hundar kan vara nyfikna och tugga på saker de inte borde.

Vanliga frågor om hundar som sväljer mycket

Varför sväljer min hund så mycket när vi är ute på promenad?

Din hund kan svälja mycket när ni är ute på promenad av spänning eller förväntan. Det är vanligt beteende när de ser något intressant eller när de är glada över att vara ute.

Är överdriven sväljning farligt för min hund?

Överdriven sväljning i sig är oftast inte farligt, men det kan vara ett tecken på underliggande problem som behöver åtgärdas. Om du är bekymrad, konsultera din veterinär.

Behöver jag oroa mig om min hund sväljer mycket under julen?

Under julen är det extra viktigt att vara uppmärksam på vad din hund kan svälja. Se till att de inte har tillgång till farliga saker som choklad eller juldekorationer.

Se även nedan:

Foto av författare

Besio

Lämna en kommentar