Foder

Bra och väl sammansatt kost är precis lika viktigt för hunden som för dig. Hundar äter dessutom ofta samma foder varje dag, vilket gör det extra viktigt att välja rätt. Här ska vi försöka sammanfatta de viktigaste sakerna att tänka på när du ska välja ett foder som passar just din hund.
Att välja rätt hundmat till sin hund är inte helt enkelt. Det finns många olika typer av foder, alltifrån specialanpassat veterinärfoder till prispressat budgetfoder. När du väljer mat till din hund är det viktigt att du tänker på följande saker. Kontrollera innehållet! Din hund mår bäst av att äta helfoder, foder som är framtaget för att täcka hela näringsbehovet hos din hund. Precis som människor behöver hunden protein, fett, kolhydrater samt mineraler och vitaminer. Välj därför ett foder med bra köttinnehåll! Andelen kött ska gärna vara så hög som möjligt. Hundar är till naturen köttätare och kött innehåller mycket nyttigheter för din hund. Dock ska man inte stirra sig blind på innehållsförteckningen. Samma originalmängd kött kan ge olika procentsats beroende på hur köttet hanteras innan det blandas i maten. Om köttet t.ex. är blött innehåller det vatten som också väger och kan öka procenthalten kött. Att ge sin hund bra mat är särskilt viktigt när den är valp, valpar växer oerhört snabbt och behöver bra, rätt och mycket näring för att växa sig starka och friska.
Att tänka på när du väljer hundmat:
 • Vilken typ av foder vill du ge din hund? Det finns olika sorters foder som du kan ge din hund och du behöver tänka över om du vill ge den torrfoder, blötfoder eller färskfoder. Kanske vill du blanda olika sorter?
 • Har din hund några särskilda näringsbehov? Hundar kan ha olika behov när det kommer till hälsoproblem eller andra nedsättningar som exempelvis tandproblem eller övervikt.
 • Hur gammal är din hund? Beroende på om din hund är valp, vuxen eller senior så finns det särskilda foder som är anpassade efter vad varje ålderskategori behöver näringsmässigt.
 • Har din hund allergier? Om din hund är överkänslig eller rent av allergisk mot vissa födoämnen är det viktigt att granska innehållsförteckningen hos olika foder.
 • Vad är din budget för din hunds foder? Precis som att det finns många olika sorters foder så varierar också priset mycket beroende på vilket varumärke du väljer.
 • Nedan följer frågor och svar som kan vara till ytterligare hjälp
  Är det är viktigt för hunden vad den äter?
  Det är väldigt viktigt att hunden får i sig alla näringsämnen som den behöver för olika stadier i livet. En valp på tillväxt har helt andra behov än en gammal hund som kanske är mindre aktiv och dessutom lider av någon form av sjukdom som kräver en speciell typ av foder. Mat påverkar alla organ så felaktig kost under lång tid kan skapa onödigt lidande för hunden.
  Vilka är de huvudsakliga för- och nackdelarna med respektive fodertyp?
  Alla har sina för- och nackdelar. Den mest använda fodertypen torrfoder är lätt att hantera och att portionera upp för att till exempel ta med på resa eller utflykt. Torrfoder är också bra för hundens tänder eftersom det ger ordentligt tuggmotstånd när det tuggas sönder. Dessutom kan man spara överblivet torrfoder som hunden inte ätit upp och servera vid nästa måltid. Något som minskar svinn.
  Våtfodret är mindre lätthanterligt än torrfodret. Våtfoder innehåller mycket vatten och är tungt att bära hem och ofta dyrare, detsamma gäller färskfoder. Våtfoder upplevs av vissa hundar som smakligare och är också bra att ge när hunden behöver få i sig mer vätska, som vid varma sommardagar eller sjukdom. Det går förstås även bra att ge uppblött torrfoder om hunden tycker om det.
  Färskfoder, är baserat på råa ingredienser i form av kött, inälvor, ben, fisk och grönsaker som malts ner och förpackats i burgare, korvar eller bollar. Upplevs som smakligt men kräver mycket god hygien vid hantering eftersom det inte är tillagat. Det finns ju alltid en risk för att råa ingredienser kan innehålla bakterier som både hunden och djurägaren kan få i sig. Färskfoder är också svårt att ha med sig utanför hemmet och kan inte heller sparas och serveras senare.
  Finns det vegetarisk eller vegansk mat för hundar?
  Hundar är allätare men kan leva på vegetarisk och vegansk kost om den är anpassad och näringsbalanserad för hund. Det är bättre om fodret innehåller ingredienser som kommer både från djur och växtriket. Foder som innehåller ägg. fisk eller soja som proteinkälla finns på marknaden.
  Hur vet jag vad ett bra sammansatt hundfoder bör innehålla?
  Det kan vara svårt men de flesta fodertillverkare redogör för detta på sina förpackningar. Välj en känd tillverkare och ett helfoder som inte behöver kompletteras med extra ingredienser eller tillskott. Då kan man känna sig trygg med att hunden får en sammansatt kost anpassad efter sina behov. Ett tips är också att gå in på fodertillverkarnas hemsidor för där finns ofta ytterligare information utöver vad som står på förpackningarna.
  Hur ofta bör en hund äta?
  Det vanligaste är att en hund äter två till tre gånger per dag. För valpar som växer kan man ibland prova med fyra gånger. Sen finns förstås hundar med olika typer av sjukdomar som behöver äta oftare.
  Hur mycket ska min hund ska äta?
  Använd rekommendationerna på förpackningen och viktigt är då att man baserar mängden efter vad hunden bör väga (den optimala vikten) och inte på hundens faktiska vikt. Det spelar ingen roll för en normalviktig hund men för en överviktig hund blir mängden mat felaktig om man utgår från den faktiska vikten istället för den optimala. Då doserar man för högt och ger för stor mängd mat vid varje måltid. Något som förstås fortsätter att öka på övervikten ytterligare.
  Det finns många faktorer som påverkar hur mycket foder man ska ge sin hund. Det finns genetiska faktorer. Vissa raser har lättare för att bli överviktiga än andra, men det spelar också stor roll hur hunden lever och hur mycket motion den får. I Sverige är minst 30% av alla hundar överviktiga vilket kan resultera i kroniska sjukdomar och förkortat liv. Om hunden är normalviktig ska du kunna känna dess revben (utan att de sticker ut alltför mycket), och hunden ska ha en tydlig midja och lagom med fett över revben och svansrot.
  Exempel på när man behöver anpassa och justera foder och fodermängd är till jakthundar i jaktsäsong, till draghundar som arbetar och lever i sträng kyla samt till tikar under sista delen av dräktigheten och under digivningen. Deras mat bör vara betydligt mer energirik för att de ska må bra och få i sig tillräckligt med energi för att orka.
  Hur ska man som hundägare tänka om man vill värna miljön i sitt foderval?
  Det finns en hel del man kan göra. Viktigast är att inte slänga foder, att förvara det rätt och givetvis att källsortera förpackningen. Man ska förstås också ta reda på hur företaget som tillverkar fodret tänker om hållbara råvaror och klimatsmarta transporter. Idag finns också fodertillverkare som erbjuder smakgaranti. Det betyder att du får returnera fodret om hunden inte tycker om det eller inte mår bra på det. På så vis slipper du kasta inköpt mat som istället kan tas om hand på ett professionellt vis enligt rådande riktlinjer för foderhantering.
  Kan hunden äta familjens matrester?
  Ett hemlagat foder kan vara okej men kräver mycket kunskap av djurägaren för att det ska fungera bra för hunden. Att enbart basera hundens mat på familjens matrester är däremot inte bra. Det kommer att bli svårt att veta om hunden får i sig lagom mängd av alla näringsämnen som den behöver.
  Vad är skillnaden mellan frisk- och veterinärfoder?
  Friskfoder är för de hundar som är helt friska och inte har några problem eller sjukdomar medan medicinska foder är specifikt framställda för att förebygga, underlätta eller som en del i behandlingen av olika sjukdomar och ges i de flesta fall efter rekommendation av veterinär.
  Hur påverkar sjukdom/allergier eller liknande valet av foder?
  Det finns många medicinska foder med olika egenskaper att tillgå. Dessa bör endast användas på rekommendation från veterinär.
  Kan mat vara skadlig för hunden?
  Ja. Nötter, jäsande deg och xylitol som kan finnas i tuggummi och lightprodukter är skadliga. Se även upp med glykol som kan läcka från motorfordon som då orsakar förgiftning. Även värktabletter som innehåller paracetamol är också giftiga för hunden. Dessutom bör man vara observant på att hunden inte får i sig ekollon när den är utomhus. Ge heller inte hunden choklad avsedd för människor eftersom den kan leda till förgiftning hos hundar. Undvik också russin och vindruvor eftersom de kan orsaka akut njursvikt hos vissa hundar.
  Vilken mat respektive vattenskål ska jag välja och vad spelar det för roll?
  Det finns skålar i olika storlekar, olika material och till och med anpassade varianter för hundar med stora öron eller långa ben. Det viktigaste är att alltid ha separata skålar för foder och vatten och att man inte blandar dem. När det gäller vattenskålen är det bra om den har lite extra tyngd eller en ”antispillfunktion”. Skålen bör anpassas efter storleken på hunden så att man inte riskerar att servera för lite vatten.
  När det gäller material så finns det inga rätt och fel även om det pågår många diskussioner om plast. Plast är förstås inte lika tåligt som rostfritt material eller keramik men materialet brukar inte påverka hundens aptit.
  Utformningen av skålen kan ha betydelse. Om hunden har för vana att äta glupskt finns det skålar där botten inte är jämn utan har spår eller mönster som gör det svårare att få fatt på bitarna och därmed bromsar ner takten och minskar storleken på tuggorna. Man kan även använda olika aktivitetsleksaker att ge foder i så att hunden även får mental stimulans när den äter.
  Hur vet man att hunden mår bra av sitt foder?
  Är hunden är pigg, glad och alert med fin, blank päls, har normal (färg, konsistens, mängd, gaser) avföring 2-3 gånger per dag och dricker normalt så mår den sannolikt bra av sitt foder.
  Behöver en helt frisk hund någon form av kosttillskott?
  Nej, inte om den är frisk och äter ett helfoder av bra kvalitet. Det kan vara skadligt till exempel när den växer.
  Kan hunden äta samma foder hela livet eller bör man byta i takt med åldern?
  Man bör ge olika varianter av foder beroende på hur gammal hunden är, så som valpfoder till valpar, vuxenfoder till vuxna och sedan seniorfoder till den äldre hunden. Valpen behöver mer protein och fett för sin tillväxt och dessutom ett kontrollerat mineralinnehåll. Man delar upp valpfoder till små/medelstora raser och till de storvuxna raserna. Valpfoder till de storvuxna raserna innehåller oftast mindre fett och mindre kalcium för att de inte ska växa för fort och därmed minska risken för skelett och ledsjukdomar.
  Vuxenfoder finns i olika varianter framförallt med olika energiinnehåll till exempel för de raser som har lätt för att bli överviktiga eller är kastrerade vilket gör att de behöver lägre energihalt. Eller till arbetande hundar som behöver mer energi.
  Seniorfoder bör innehålla protein med hög smältbarhet och mindre mängd fosfor för att skona njurarna. Seniorfoder innehåller mindre fett och mer fibrer eftersom äldre hundar ofta rör sig mindre och har lättare för att gå upp i vikt.
  Vad gör man om hunden inte vill äta?
  Man måste först utesluta att hunden inte är sjuk eller skadad på något vis eftersom det kan vara en orsak till att den inte vill äta. Sedan får man prova sig fram vad gäller smak och konsistens. Hunden kanske tycker att en annan smak på maten skulle vara godare? Om man värmer maten så luktar den mer vilket vissa hundar gillar. Man kan också hälla på lite varm buljong. Vissa hundar vill ha uppblött torrfoder medan andra tycker bäst om det när det är torrt. Man kan också prova att strössla på ”aptitströ” för att göra maten godare.
  En kräsen hund borde vara smal/underviktig om den äter för lite. Ofta handlar det snarare om att hunden inte är hungrig på grund av att den ständigt får för stora portioner. Den uteblivna hungern gör att den kan kosta på sig att vara kräsen.
  Hur gör jag om min hund är överviktig?
  Man måste först veta hur mycket hundens idealvikt är. Man bör ge den mängd foder hunden behöver för sin idealvikt och sedan justera den upp eller ner så att hunden bibehåller en normal vikt. Är hunden bara lätt överviktig eller känns hungrig kan man byta till ett lightfoder istället för att dra ner på mängden mat och om hunden är kastrerad bör man byta till ett anpassat foder för kastrerade hundar eftersom de ofta går upp i vikt på grund av lägre ämnesomsättning.
  Är övervikt sammankopplat till kost och motion som hos oss människor?
  Ja det är det, det är för många hundar som inte får tillräckligt med daglig motion.
  Några sammanfattande råd:
 • Anpassa alltid foder efter hur gammal din hund är.
 • Välj ett helfoder så du är säker på att hunden får i sig alla nödvändiga näringsämnen.
 • Kontrollera innehållsförteckningen och läs gärna på ytterligare på fodertillverkarens hemsida.
 • Anpassa vatten- och matskål efter din hunds storlek.
 • Undvik för stora portioner och håll koll på din hunds idealvikt.